2004-12-17

Är julen ett helt företag?

Så här inför julen kan man inte låta bli att tänka på alla kvinnor som gör inköp, organiserar, strukturerar, motiverar och genomför helgens aktiviteter. Visst känns julstöket som ett helt företag! Är det företagsamt att genomföra julaktiviteterna? Näe - jag och många med mig skulle nog säga att det är mest arbetsamt...
Men så finns det dom kvinnor som verkligen gör saker utöver det som "man måste". Dom tar tag i insamlingar till lärarna (tack Hannas mamma för att du tog tag i årets insamling i sista stund), de ordnar fester för barnens klasser, organiserar trevlig sammankomster för vänner med kreativt pyssel och umgänge mm mm. Dessa, vill jag påstå, är företagsamma! Och dessa är oftast oftast kvinnor! Och dom håller igång hela året och fixa och donar.
Varför är det då så att en majoritet av kvinnorna inte tror att de kan driva företag? Varför står kvinnorna bara för 30% av de företag som startas? Är det för att dom har ett helt företag att sköta hemma?

2 Gamla kommentarer (före Haloscan):

Blogger Håkan skriver...

Onekligen bra frågor, som till stor del sätter huvudet på spiken. Tror dessutom att en viktig orsak till att så få kvinnor startar företag är att Sverige har en starkt könssegregerad arbetsmarknad. Och i de branscher där kvinnor traditionellt jobbar - vård, skola, omsorg - är möjligheterna små eller obefintliga att starta företag eftersom det finns ett starkt politiskt motstånd mot privat företagande inom dessa sektorer. Ett exempel är vårdsektorn, där det i princip bara finns en arbetsgivare, nämligen landstinget.

Vill avslutningsvis säga att det är otroligt kul att det numera finns en entreprenörsblogg. Keep up the good work!

11:34 fm  
Blogger Åsa Hovrell skriver...

Tack för muntra tillrop! Vi bloggar på ... :-)

12:04 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka