2005-02-14

99% av företagen i Sverige har färre än 50 anställda

Eftersom ingen har lyckats svara rätt på mina frågor om företagandet i Sverige så behåller jag min trisslott och skrapar fram miljonvinsten själv!
Läste för ett tag sen att man ska vara mer rädd för att träffas av blixten än för att vinna högvinst på triss.

  • Visste du att så många som 99% av Sveriges företag är sk "småföretag" alltså under 50 anställda? Det är när man tittar på statistiken så här som man blir fascinerad av att så mycket i media handlar om de "gamla" stora företagen. Andelen sysselsatta i småföretagen var 35% eller 932 000 ungefär.

  • 65,5% av alla företag i Sverige är soloföretagare! Det är dryga majoriteten det!

  • Andelen kvinnliga företagare i Sverige är 22%. Bland nyföretagande är det något högre, 29%.

  • Kvinnliga företagare har högre utbildning än män (48% resp 34% eftergymnasial utbildning).

  • Det är ingen större skillnad på kvinnor och män på frågan om man vill att företaget ska växa, inte heller i hur många som hade en ökning av omsättningen på över 10% under perioden 1998 till 2001.

  • De manliga företagarna hade en högre ökning av sysselsättningen under perioden 1998 till 2001 med 3%...

  • Och det är de manliga företagarna som ser störst hinder för tillväxt.

Går det att sammanfatta det här? Ja, det är ju helt klart att Sverige domineras av småföretag och om inte småföretagsledarna blir hjältar och får det erkännande och den förståelse de förtjänar snart så vet jag inte vad.

Det är klart att i den gruppen är det en övervikt på manliga företagare, men andelen sjunker. Det är sedan inga större skillnader mellan hur kvinnor och män ser på sitt företagande tycker jag att det verkar som. Kvinnor klagar lite mindre på t ex "begränsad tillgång till lämplig arbetskraft", " svag efterfrågan", "myndighetsregler" mm.

Läs rapporten och berätta vilka slutsatser du drar!