2004-12-16

Ben är entreprenör!

Ben Casnocha driver företaget Comcate i Silicon Valley. Det har han gjort i fyra år. Det är väl inget märkvärdigt med det, tycker du kanske. Och det är det väl inte heller. Om det inte vore för att Ben är sexton år!

Jag blir helt matt när jag scrollar igenom Bens blog. Han hinner med både att driva företag, gå i skolan och träna basketbollaget. Dessutom hinner han läsa både Coetzee och businesslitteratur (och blogga!). Ben tycker att man inte behöver jobba jämt bara för att man är entreprenör:

"The current stereotypes of entrepreneurs usually are 70-80 hour weeks, cold pizza and Coke every day for meals, caffeine, no sleep, and the sacrifice of family, friends, and personal time in the name of business. I am disheartened when I speak with young people who are either a) scared to start a business because they think that's what it takes, or b) are super pumped to start a business because that kind of lifestyle fires them up.

It is our responsibility, entrepreneurs or people interested in/work with entrepreneurs, to re-define what a successful and sustainable entrepreneurial lifestyle is. Both these aspects are important. You can be successful for 4 or 5 years but be burnt out afterwards."
En sån som Ben sätter igång lite tankar på vad det är som gör en entreprenör. Årets entreprenör i region Uppsala/Gävleborg, Thomas Engström, säger så här när magasinet entreprenör (Svenskt Näringsliv) frågar honom om vad som gör honom till entreprenör:
- Jag och många andra entreprenörer är människor som uppfattas som rebeller redan i skolan. Säger man att de ska gå åt vänster går de åt höger. Det här är personer som inte passar som anställda.
(I så fall tror jag min yngsta dotter blir entreprenör ...) Thomas fortsätter:
- Riktiga entreprenörer är inte ute efter att tjäna pengar. De har oftas en idé som de tror hundraprocentigt på, men som and ra inte ser det geniala i. Därför blir de tvungna att förverkliga idén på egen hand.
Nationalencyklopedin säger att en entreprenör är en "person som i konkret handling skapar ny affärsverksamhet". Är det så enkelt?

0 Gamla kommentarer (före Haloscan):

Skicka en kommentar

<< Tillbaka