2004-12-19

Har du ärvt ditt yrke?

I Siftidningen läser jag om yrken som går i arv. George Bush, Monica Nielsen, Jerzy Einhorn, Lennart Bodström ... alla har de barn som gått i deras fotspår yrkesmässigt. Det finns många fler exempel. Enligt artikeln är det extra tydligt att yrken som lantbrukare, konstnär och skådespelare går i arv till barnen. Men företagare då?

40 procent av de svenska småföretagen kommer att behöva byta ägare under de kommande tio åren främst på grund av att många företagare når pensionsåldern. Vill barnen ta över då? Enligt en rapport från Nutek tror 46 procent av företagsägarna att ett annat företag kommer att ta över när de lämnar. Bara 35 procent bedömer att det med hög sannolikhet blir någon ur familjen som tar över. Men när man bara tittar på familjeföretagen blir siffran lite annorlunda: drygt 50 procent tror på ett familjeövertagande. Men det innebär ju ändå att det är långt ifrån självklart att någon familjemedlem tar över.

Kanske går företagandet inte lika mycket i arv nuförtiden som förr då det var mer eller mindre självklart. Jag har i alla fall mött flera företagare som har barn som valt helt andra vägar och inte alls är intresserade av att ta över familjeföretaget. Är det bra eller dåligt? Tja, var och en måste väl få välja vad de ska jobba med. En annan sida är att i Nuteks Entreprenörskapsbarometer anger 44 procent som skäl att de inte startar företag att de "saknar affärsidé". Kanske blir vår största utmaning framöver att hitta de här som vill starta företag, men saknar affärsidé, och koppla ihop dem med företagarna som vill gå i pension, men inte har någon som kan ta över?

0 Gamla kommentarer (före Haloscan):

Skicka en kommentar

<< Tillbaka