2005-11-08

Nöjda företagare vill inte växa

Smålandsnytt hade ett reportage igår med min "gamla" favoritlärare Bengt-Åke GustafssonVäxjö universitet.

Det handlade om att många småföretagare inte vill utveckla sina företag och växa. De är nöjda med det de har och förvaltar mer än de utvecklar företaget.
"Om småföretagen lägger av försvinner en stor del av undervegetationen för de stora företagen, och då får det konsekvenser för hela samhället", säger Bengt-Åke Gustafsson.

Vad är det som driver en människa och som gör att en företagare har visioner och vill utveckla företaget medan en annan sitter nöjd i lokalen bredvid?

Det är inte lätt att svara på. Har det skett en attitydförändring i samhället? Var det "finare" förr att vara företagare? En del skulle säkert säga att det handlar om det svenska skattesystemet och byråkrati, men jag tror inte att svaret ligger där. En människa som har drivet och vill framåt låter sig inte stoppas av sådant. Det är andra orsaker. Men vilka är inte lätt att svara på...

Värt att notera är:
  • Ca en tredjedel av företagarna i den här regionen går i pension inom tio år.
  • Konkurrensen är mycket hårdare nu än den var för säg tjugo år sedan. När det gäller tillverkning kommer bland annat Kina och Baltikum med stora steg.
  • Många företag har slimmat sina organisationer, kanske är det inte alltid så lätt för företagsledaren att finna tiden till att jobba mer strategiskt med företagets utveckling.
  • De som tar över eller startar företag idag har inte lust att lägga "hela sitt liv" på företaget. De vill ha en rimlig arbetstid och även möjlighet till familjeliv och andra intressen.
  • Det startas för få nya företag i Sverige idag.
  • Mål 3 sitter med massor med pengar för kompetensutveckling i småföretag som de har svårt att få ut, eftersom tillräckligt många företag inte är intresserade av att söka.
    "Jag är förvånad över att inte ännu fler företag utnyttjar möjligheten att söka ekonomiskt stöd för kompetensutveckling av anställda", säger Anne-Marie Qvarfort, generaldirektör för svenska ESF-rådet.
"Var är företaget om fem år?" brukar jag fråga företagare jag träffar. Förvånansvärt många har inte tänkt tanken, inte pratat om det med kompanjonen, inte funderat i de banorna över huvud taget. Jag vill att fler ska göra det, jobba smartare och inte bara sitta nöjda och förvalta!