2005-06-30

Fem frågor för företagsstart

Snart sommar och semester! Gott om tid att fundera på både det ena och det andra. Kanske är det just den här sommaren det är läge att fundera igenom den där affärsidén du gått med i bakhuvudet länge? Är det en idé som funkar?

Man behöver inte göra det så krångligt! Jag skulle vilja skicka med fem frågor som du kan ta med dig till sandstranden:
  1. Vad har du för idé?
  2. Har du erfarenhet från branschen?
  3. Vilka är dina kunder?
  4. Hur ska du nå dem?
  5. Varför ska de köpa av just dig?
Vet du svaren är du en bra bit på väg...

2005-06-20

Det startas fler företag i Sverige!

Idag släppte ITPS (Institutet för tillväxtpolitiska studer) nyföretagarstatistiken för 2004. Den visar att 41 608 företag startades förra året. Det betyder en ökning med 14 procent jämfört med 2003 - hurra!!! Det går åt rätt håll! Hoppas nu att det håller i sig.

83 procent av de nystartade företagen är tjänsteföretag och de har i genomsnitt 1,6 anställda. Det innebär att de nya företagen sysselsätter nästan 66 000 människor i Sverige.

En tredjedel av de nya företagen startades i Stockholms län (och där finns ju mest kunder så det är kanske inte så konstigt?). Men jag är särskilt glad åt att här i mitt eget län Kronoberg ökat nyföretagandet med 26 procent. Vi har haft lite trista siffron, så det är skönt att det vänder. Hoppas det håller i sig också!

Läs mer om undersökningen här och pressmeddelandet från ITPS här.

2005-06-13

Företagande i skolvärlden?

Mer än varannan student kan tänka sig att starta eget, visar en undersökning som Drivhuset och Uminova gjort bland 9000 studenter vid nio högskolor och universitet i Sverige, läser jag i SvD. Det är ungefär samma siffror som Nuteks entreprenörskapsbarometer visar för hela Sveriges befolkning mellan 18-70 år (54 %).

Med tanke på att det finns en förhoppning om att den yngre generationen ska vara mer intresserade av att starta företag, kan man tycka att siffrorna är lite nedslående. Man återkommer lätt till frågan om hur skolan kan bli bättre på att tidigare visa på eget företag som ett alternativ till anställning. Ung Företagsamhet finns ju, och gör ett bra arbete i många gymnasieskolor. Men, de finns tyvärr inte på alla skolor och jag (och många med mig!)
skulle också vilja se att företagandet introduceras tidigare i skolans värld.

Det här är lätt att säga och upprepas hela tiden av politiker och andra.

Men hur ska det gå till? Ung Företags modell funkar ju för ungdomar, men hur får man en åttaåring att tänka på eget företagande - eller att över huvud taget veta vad det är?

Jag tror att lärarna är oerhört viktiga. Problemet är väl att de har så många områden som de ska prioritera. Det vore intressant att veta om entreprenörskap är något som diskuteras i lärarutbildningen över huvud taget? Eller om det till exempel anordnas studiedagar för lärarna med företagande som tema? Varför inte låta till exempel ALMI, NyföretagarCentrum, Ung Företagsamhet och Företagarna tillsammans ta fram en modell för en sådan temadag för lärare med både praktik och teori?

Problem att publicera

Vi har haft lite problem att posta på Blogger på sistone. Förhoppningsvis löser sig problemen så småningom - håll ut!